pátek 15. února 2013

Zlatá ulička (Pražský hrad)


Zlatá ulička (Pražský hrad)

Zlatá ulička se rozprostírá mezi hradčanskými zdmi a Úřadem nejvyššího purkrabího. Poslední obyvatelé  žili v domcích až do 2.světové války, ale již za první republiky se dbalo na to, aby byl co nejvíce zachován původní ráz uličky.
 Zlatá ulička na Pražském hradě
 Zlatá ulička

Domky tu vznikly jako nouzové obydlí pro hradní čeleď, pravděpodobně zlatníky. Odtud zřejmě i první název uličky, Zlatnická. Podobu obydlí z 16. století ukazuje nejlépe domek čp. 20 s hrázděným patrem. Původní velikost dokládá dům čp. 13. který jako jediný dodržuje dodnes původní ustanovení o vložení komůrky do oblouku hradby - jeho průčelí do uličky vůbec nevystupuje.
 Zlatá ulička -dílna alchymisty
 dílna alchymisty

Schodištěm v domku čp. 12 se vstupuje na terasu před věží Daliborkou. Válcová dělová věž byla součástí jagellonského opevnění a její spodní podlaží byla od počátku využívána jako vězení. Prvním a zároveň nejznámějším vězněm byl v roce 1498 rytíř Dalibor z Kozojed. Další známý vězeň, východočeský baron František Antonín Špork, byl známý milovník a mecenáš umění z 18. století.
Zlatá ulička -dům amatérského filmového historika Kazdy
dům amatérského filmového historika Kazdy 

Ulička měla velký věhlas u mnohých českých umělců. V domě čp.22 žil krátce spisovatel Franz Kafka, v čp.12 se zase scházeli básníci Vítězslav Nezval, František Halas a Jaroslav Seifert.

Žádné komentáře:

Okomentovat