pátek 15. února 2013

Staronová synagoga


Staronová synagoga

Staronová synagoga se nachází v Praze na Josefově mezi Maiselovou a Pařížskou ulicí. Jde o jednu z nejstarších dochovaných synagog ve střední Evropě a vůbec nejstarší dochovanou stavbu Josefova. Byla postavena kolem poloviny 13.století. Její původní název byl Nová (Velká), neboť v té době stála o kousek dále, v dnešní Dušní ulici, již starší synagoga.
Staronová synagoga
Až v 16. století po vzniku dalších pražských synagog byla přejmenována na Staronovou. V jejím okolí vznikl židovský hřbitov Židovská zahrada, tržiště a synagoga se postupně stala centrem Židovského města.
Staronová synagoga
Tato pozoruhodná stavba ve stylu rané, cisterciácké gotiky byla postupně doplněna a rozšířena o galerii pro ženy a předsíň synagogy.
Staronová synagoga
Jednou z mnoha zajímavostí jsou například hebrejské nápisy na severní a jižní stěně hlavního sálu, které jsou upomínkou na tragickou událost obyvatel ghetta, kdy v roce 1389 o Velikonocích bylo zavražděno v blízkosti synagogy na 3000 židů. Další zajímavostí je železná mříž ve středu lodi, ukrývající místo pro řečníka, nad nímž se nachází historický praporec pražské židovské obce se znakem židovského ghetta.

Žádné komentáře:

Okomentovat