pátek 18. ledna 2013

Státní opera Praha


Státní opera Praha

V době, kdy Čechy ještě náležely pod rakousko-uherskou monarchii, žila v Praze poměrně početná německá menšina. V roce 1883, když bylo s velkou slávou postaveno ryze české Národní divadlo, zatoužila i pražská německá obec mít něco svého, kde by mohli působit němečtí umělci. Ti zpočátku hráli ve Stavovském divadle a střídali se s českým souborem. A tak v roce 1883 byl ustaven Německý divadelní spolek, který začal shromažďovat finanční prostředky na stavbu vlastního německého divadla. Výsledkem bylo v roce 1888 postavení nádherné budovy pod názvem Nové německé divadlo.
Státní opera Praha
Jeho činnost byla zahájena 5. ledna 1888 Wagnerovou operou Mistři pěvci norimberští. O divadle se začalo mluvit jako o jednom z nejkrásnějších německých divadel v Evropě.
Státní opera Praha
Interiér mělo bohatě zdobený v novorokokovém stylu, kombinovaný v barvě bílé a zlaté, s nádherně malovanými stropy a překrásným masivním zlatým lustrem.
Státní opera Praha
V divadle působila celá řada umělců světového významu, jakými byli například Gustav Mahler, Richard Strauss, Enrico Caruso, Alexandr Zemlinski a mnoho dalších.

Žádné komentáře:

Okomentovat