pátek 25. ledna 2013

Letenský kolotoč


Letenský kolotoč

Je známý pod jménem Letenský kolotoč, ačkoliv stál původně v Královských Vinohradech.
Letenský kolotoč
Jde vůbec o nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě. Ve své době ale nebyl jediným takovým kolotočem. Doložen je například kolotoč z Francie z roku 1662. Inspirace ke vzniku takového kolotoče vychází z oblíbených vojenských her z období  17-18.století, kdy vojáci jezdili v kruhu na svých koních a kopím se trefovali do terče upevněného na kůle uprostřed tohoto kruhu.
Letenský kolotoč
V roce 1892 si kolotoč nechal postavit Josef Nebeský z Prahy od vinohradského tesařského mistra Matěje Bílka. Tvoří ho 21 neživých koňů (někde se uvádí počet 18) potažených pravou koňskou kůží bez spojů, vycpaných slámou a s očima ze skla. Původní sedla se dochovaly už jen u čtyř koní, Flory, Poly, Šemíka a Bleska. Později byly na kolotoči vyměněny lavice za dvě dřevěná a dvě plechová autíčka. Středový sloup točny je vyzdoben původními třemi rytíři s neplechovým brněním, vyrobeného z papírmašé a natřeného stříbřenkou.
Letenský kolotoč
foto: zdroj Google

Kolotoč je umístěn uvnitř renesančního dřevěného pavilonu s půdorysem pravidelného dvanáctiúhelníku. Původní plechová střecha s 12 valbami byla zakončena lucernou.
Letenský kolotoč
Dřevěné stěny altánku mají vyřezávané ornamenty. Vstupy na kolotoč jsou zakončené půlkruhovými oblouky, jež byly později doplněny železnými vysouvacími roletami.

Žádné komentáře:

Okomentovat