pátek 6. července 2012

Náprstkovo muzeum


Náprstkovo muzeum

Kdo má rád exotiku a zajímá ho poznávání cizích kultur, nemůže si nechat ujít návštěvu Náprstkova muzea. Muzeum se nachází na Betlémském náměstí v areálu pivovaru a vinopalny U Halámků na Praze 1.
Náprstkovo muzeum
O existenci muzea se zasloužil Vojtěch Náprstek (1826-1894). Byl znám hlavně jako vlastenec a bojovník za rozvoj vědy a techniky. Vystudoval gymnázium a práva ve Vídni. Hodně se zajímal o kulturu, umění i politiku. Po porážce revoluce roku 1848 raději z obav před perzekucí emigroval na 10 let do Spojených států amerických. Zúčastnil se významné expedice s cílem prozkoumat indiánský kmen Dakota, což byl impuls k jeho národopisectví.
Náprstkovo muzeum
Po návratu do Prahy začal budovat soukromé muzeum. Do muzea postupně přispívali i další věhlasní cestovatelé a etnografové jako byl Emil Holub, Josef Kořenský, Antonín Frič nebo Bedřich Hrozný. Exponátů bylo již tolik, že se Vojtěch Náprstek rozhodl přistavět novou budovu, dnešní sídlo Náprstkova muzea.
Náprstkovo muzeum
Muzeum seznamuje s životem a vývojem primitivních etnických skupin asijských, afrických a amerických kultur, s jejich tradicemi a zvyky.

Žádné komentáře:

Okomentovat