neděle 22. července 2012

Čertův sloup na Vyšehradě


Čertův sloup na Vyšehradě
Po celé České republice je mnoho záhadných a mystických míst. I Praha jich má několik. Jedno z nejzáhadnějších se nachází na Vyšehradě, místě bývalého sídla českých knížat a králů. To záhadné místo se nazývá Čertův sloup. Jde o tři navzájem o sebe opřené sloupy stojící v Karlachových sadech jen pár metrů od vyšehradského hřbitova.
Čertův sloup na Vyšehradě
Jak se tam dostaly, odkud pocházejí, proč jsou umístěné právě takto, na to je spousta otázek, ale také spousta odpovědí. Ty jsou ale spíše ve formě pověstí. A tak si nějakou připomeneme.
Čertův sloup na Vyšehradě
Ta nejznámější hovoří o čertovi, který sloup přinesl na Vyšehrad až z dalekého Říma. Dlouho usiloval o duši jednoho vyšehradského kněze, až s ním byl kněz nucen uzavřít smlouvu. Pokud čert přinese z římského kostela ležícího za řekou Tiberou sloup dřív, než on odslouží mši v kostele sv.Petra a Pavla na Vyšehradě, vezme si jeho duši. Čert tak letěl do Říma, vytrhl z kostela sloup a letěl nazpět. Asi byl vyhrál. Knězi však pomohl sv.Petr, který čertovi sloup na zpáteční cestě několikrát shodil do moře. Čert tak přiletěl pozdě a ve vzteku prohodil sloup střechou kostela sv.Petra a Pavla. Po dopadu na dlažbu se rozbil na tři kusy.
Čertův sloup na Vyšehradě
Podle další pověsti byly kusy sloupů vystřeleny katapultem při obléhání Vyšehradu husity. Velitel střelců se prý jmenoval Čert…
Podobných pověstí pouze s malými obměnami je několik. Proto jak se dostaly na své nynější místo před hřbitov, je také několik verzí. Umístění Čertova sloupu na své nynější místo v Karlachových sadech má na svědomí pravděpodobně probošt vyšehradské kapituly Mikuláš Karlach. Důkazem je k tomu doklad na speciální kamenické práce z roku 1894. To nechal probošt na objednávku vyzdít v nově založeném sadu (dnešní Karlachovy sady) základy v místě bývalé strážnice, poté převést na toto místo staré sloupy povalující se na hřbitově u hřbitovní zdi a opřít je o sebe v takovém trojúhlu.

Žádné komentáře:

Okomentovat