čtvrtek 3. května 2012

Sv. Jan Nepomucký – obnovená relikvie na Karlově mostě


Sv. Jan Nepomucký – obnovená relikvie na Karlově mostě

Sv. Jan Nepomucký je jeden z nejznámějších a nejčastěji vyobrazovaných světců v Čechách. Jeho sochy se staly symbolem nejednoho českého města a vesnice.
Sv. Jan Nepomucký
Jan Nepomucký se narodil kolem roku 1345 v rodině potomka německých kolonistů. V Praze studoval církevní právo, v Padově získal v roce 1387 doktorát. Arcibiskup Jan z Jenštejna ho poté jmenoval generálním vikářem. Kvůli sporům arcibiskupa s Václavem IV, dal král zatknout nejbližší spolupracovníky arcibiskupa, tedy i Jana Nepomuckého. Jan byl totiž podle legendy zpovědníkem královy manželky Žofie. I přes kruté mučení, Jan zpovědní tajemství nevyzradil. Poté byl svázán a vhozen z mostu do Vltavy.  
Sv. Jan Nepomucký
Po dlouhých 290 letech, v roce 1683, byla ke vzpomínce tragické smrti Jana Nepomuckého umístěna na Karlův most jeho socha. Ačkoliv ještě nebyl ani blahoslaven, bylo to především vyjádření úcty jako k mučedníku zpovědního tajemství. Teprve v roce 1729 byl Jan Nepomucký v Římě svatořečen a světcovy sochy se začaly postupně objevovat nejen na našich mostech, ale i v Bavorsku, Rakousku, Latinské Americe i Tichomoří. Vzorem k jeho vyobrazení sloužila socha Jana Nepomuckého z Karlova mostu s typickými pěti hvězdičkami kolem hlavy.
Sv. Jan Nepomucký
Existuje však místo nejpietnější ze všech, místo ještě donedávna zcela nenápadné, místo, odkud bylo pravděpodobně vhozeno umučené tělo Jana Nepomuckého do Vltavy. Nachází se zhruba v polovině Karlova mostu. Je označeno bronzovým křížkem, který je zasazený do kamenného zábradlí Karlova mostu, jen několik metrů od jeho sochy.

Žádné komentáře:

Okomentovat