středa 23. května 2012

Jelení příkop


Jelení příkop


Jelení příkop se nachází v areálu Pražského hradu. Měl původně obranný charakter. Za vlády císaře Rudolfa II. byla do prostoru příkopu umístěna vysoké zvěř, která se zde i lovila. Proto se tomuto místu začalo říkat Jelení příkop. Až do 90 let 20.století byl veřejnosti nepřístupný. Velkou zásluhu o zpřístupnění těchto prostor veřejnosti měl tehdejší prezident Václav Havel. A od té doby je Jelení příkop každoročně otevřen v měsících od dubna do října.
Jelení
 Cest do Jeleního příkopu vede několik a z několika stran. Do jeho spodní části lze přijít od Chotkových sadů, kde vede malá nenápadná cestička přes kamenné terasy.  My začínáme cestu v horní části Jeleního příkopu a vstupujeme tedy od Nového světa.
Jelení
  Scházíme nejdříve dolu po dřevěném schodišti a lávce. Pod námi vidíme tenisový kurt.
schůdky
Hned u něj narazíme na vojenskou ostrahu. Bezpečnost je holt bezpečnost. Cesta se zde rozdvojuje. Jdeme nejdříve pěšinkou vlevo nahoru, kde je Masarykova vyhlídka. Zde Masaryk často odpočíval a je to opravdu hezké odpočinkové místo se zajímavým a netradičním výhledem na Pražský hrad. Zpět na hlavní cestu se vracíme podél zídky s malou vinicí.


Žádné komentáře:

Okomentovat