pátek 20. dubna 2012

Žižkovská věž


Žižkovská věž

Tato velice kontroverzní stavba vznikla na základě potřeby pokrýt celou Prahu a okolí kvalitním signálem. Z hlediska umístění připadala v úvahu lokalita Pankrác, Petřín, Parukářka nebo Mahlerovy sady na Žižkově. A právě v Mahlerových sadech, uprostřed staré zástavby, vyrostla v letech 1985 až 1992 Žižkovská věž.
Žižkovská
Některými zatracovaná a druhými obdivovaná. V každém případě vyvolala a ještě někdy vyvolává řadu polemik. Jejími stvořiteli byli arch. Václav Aulický, ing. Jiří Kozák a ing. Alex Bém.
Žižkovská
Tato věž o hmotnosti 11 800 tun měří úctyhodných 216m. Skládá se ze 3 ocelových nestejně velkých tubusů. Hlavní tubus, který je zároveň i nejdelším, má průměr 6,4m a jsou v něm umístěny 2 rychlovýtahy. Zbylé dva mají shodný průměr 4,8m a v nich je umístěn provozní výtah a požární schodiště.
Žižkovská
Celá věž je zapuštěna do 4m silné železobetonové desky o průměru 30m, která se nachází asi 15m pod povrchem. Konstrukce je vybavena speciálním kyvadlovým tlumičem kmitů, který umožňuje výchylku věže na vrcholu až 120cm. Toto zařízení je chráněno československým patentem.

Žádné komentáře:

Okomentovat