pátek 6. dubna 2012

Strahovský klášter

Strahovský klášter

Strahovský klášter byl založen roku 1140 Vladislavem II. Patří k nejstarším existujícím klášterům premonstrátského řádu na světě. Roku 1143 ho začali obývat premonstrátští mniši a dodnes prakticky nebyla přerušena kontinuita jejich existence.
Strahovský
V 18.století se ve Strahovském klášteře nacházela hodnotná sbírka obrazů, kterou zpřístupnil v nové obrazárně opat Jeroným Zeidler. Původních 400 obrazů se v průběhu dalších let postupně rozrostlo na více jak 1000 významných děl, na které se jezdili dívat zájemci z celé Evropy. V roce 1950 byl komunistickým režimem klášter zrušen a sbírka obrazů přemístěna do Národní galerie v Praze a dalších památkových objektů. V roce 1992-93 byla obrazárna opět obnovena. Současná expozice slouží jako připomínka původní obrazárny opata Jeronýma Zeidlera.
Strahovský
Součástí kláštera je jedna z nejcennějších a nejlépe zachovaných historických knihoven na světě. Je zde umístěno přes 200 tisíc knih. Knihovnu tvoří dva sály, teologický a filosofický. Teologický vznikl v letech 1671-74 a je v něm především teologická literatura. Filosofický sál vznikl o něco později, v letech 1783-85 úpravou s původní sýpky.
Strahovský
V klášteře je rovněž umístěn Památník národního písemnictví, který získává a shromažďuje sbírky muzejní povahy z oblasti vývoje literatury a knižní kultury v českých zemích.

Žádné komentáře:

Okomentovat