pondělí 5. března 2012

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna
Petřínská rozhledna se nachází na nejvyšším pražském vrchu a vytváří jednu z nejznámějších dominant Prahy. Je to vlastně napodobenina Eiffelovy věže, což dokládá historie vzniku Petřínské věže.
Petřínská
Psal se rok 1889, kdy se Světové výstavy v Paříži zúčastnili i členové Klubu českých turistů. Když uviděli a navíc stanuli na Eiffolově věži, tak jim tak učarovala, že se hned rozhodli něco podobného vystavět u nás. Myšlenka byla tak silná, že již v březnu roku 1891 započala její výstavba. Za místo byl zvolen nejvyšší pražský vrch Petřín. Ještě v témže roce byla v rekordním čase dokončena. Slavnostně byla otevřena 20. srpna 1891, kdy celý Petřín zahalily národní barvy, a na vrcholku rozhledny vlál červenobílý prapor. Navíc byla dokončena i lanová dráha na vodní pohon. A tak se sen českých turistů naplnil velice rychle. O rok později bylo postaveno vedle rozhledny i známé zrcadlové bludiště.
Petřínská
Na Petřínskou rozhlednu se lze dostat od Strahovského kláštera, od bývalého spartakiádního strahovského stadionu nebo nejčastěji používanou romantickou cestou přes Petřínské sady. Lze také využít lanovkou z Újezda na Malé straně.
Petřínská
Ocelová konstrukce Petřínské rozhledny váží 175tun a je 63,5 metrů vysoká. Má 2 vyhlídkové plošiny. Horní je ve výšce 55 metrů a je krytá skleněnými okny, na rozdíl od té spodní. Uvnitř konstrukce je výtah, který slouží především pro osoby se sníženou pohyblivostí a umožňuje vjezd vozíčkářů na spodní plošinu, která je ve výšce asi 20 metrů. Navíc je zde umístěn dalekohled, z kterého lze vidět i do větších dálek.

Žádné komentáře:

Okomentovat