neděle 18. března 2012

Bludiště Petřín

Bludiště Petřín

Zrcadlové bludiště nacházející se bezprostředně v sousedství Petřínské rozhledny je oblíbenou atrakcí nejen pro děti. Bludiště bylo zbudováno podle projektu arch. Wiehla jako pavilon Klubu českých turistů na pražské Jubilejní výstavě 1891.
Bludiště Petřín
Postavil jej pražský tesařský mistr a stavitel Matěj Bílek. Bludiště stálo původně v blízkosti nároží Průmyslového paláce, o dva roky později bylo přemístěno na Petřín. Je napodobeninou někdejší gotické  vyšehradské brány zvané Špička, postavené ve 14. století Karlem IV. a završenou devíti věžičkami.
Bludiště Petřín

Po přenesení pavilónu na Petřín bylo v pravé části nainstalováno zrcadlové bludiště, jehož inspirací bylo patrně zrcadlové bludiště v Prátru ve Vídni.  Připomíná gotické chodby, které za pomoci mnoha zrcadel vytvářejí dokonalý labyrint, ze kterého je velmi obtížné se vymotat.

Dále je zde dioráma zobrazující památnou scénu z konce třicetileté války, při dobývání Prahy švédskými vojsky.

dioráma zobrazující památnou scénu z konce třicetileté války, při dobývání Prahy švédskými vojsky.
 Místnost, na kterou se nejvíce těší děti, se nazývá síň smíchu. V roce 1911 byla tato místnost vybavena různě vypouklými a vydutými zrcadly, která vtipně deformují lidský odraz. A tak se dotyční před nimi vidí jednou jako trpaslíci, podruhé zase třeba jako tlouštíci.

Žádné komentáře:

Okomentovat