pátek 7. prosince 2012

pomník mistra Jana Husa


pomník mistra Jana Husa
Pomník mistra Jana Husa se nachází v Praze na Staroměstském náměstí. Jednoduchá cesta k jeho vzniku to ale nebyla…
pomník mistra Jana Husa
Jan Hus narozený v roce 1371 v Husinci byl významným knězem, myslitelem, kazatelem a především reformátorem. Vyučoval jako rektor na pražské Univerzitě Karlově. Vystupoval především proti katolické církvi. Často kritizoval její majetkové poměry, kdy církev prodávala lidem odpustky a vybírala od nich nemalé finanční částky. Kázání mistra Jana Husa se církve natolik dotýkalo, že byl za své názory označen za kacíře a v roce 1415 upálen na hranici v Kostnici.
pomník mistra Jana Husa
V roce 1889 vznikla myšlenka uctít památku Jana Husa. O návrhu umístění jeho pamětní desky na budovu Národního muzea probíhaly bouřlivé diskuze. Po nekonečných názorových neshodách nakonec vznikl Spolek pro zbudování pomníku mistra Jana Husa v čele s Vojtěchem Náprstkem a prostřednictvím veřejné sbírky získal finanční prostředky na stavbu tohoto pomníku. V roce 1891 byla vyhlášena veřejná soutěž o návrh pomníku, kterou vyhrál sochař Vilém Amort. Jenže kvůli sporům o místo, kam by měl být pomník umístěn, nebyl tento návrh realizován.
pomník mistra Jana Husa
V úvahu připadalo Václavské náměstí, Betlémské náměstí, Malé nebo Staroměstské náměstí. Nakonec padla definitivní volba na Staroměstské náměstí a v roce 1900 se vyhlásila nová veřejná soutěž, kterou tentokráte vyhrál se svým projektem Ladislav Šaloun.


Žádné komentáře:

Okomentovat