sobota 13. října 2012

kostelík sv. Michala zvaný „Karpatský“


kostelík sv. Michala zvaný „Karpatský“


Kostelík sv. Michala, též zvaný Karpatský chrám sv.archanděla Michaela, se nachází v Kinského zahradě na pražském Smíchově. Je hezky ukrytý mezi stromy ve svahu Petřínského vrchu a viditelný z větší dálky pouze v zimě, kdy jsou holé koruny stromů.
kostelík sv. Michala zvaný „Karpatský“v Kinského zahradě
Přijdete-li k němu, ihned vás napadne, že taková stavba zcela určitě nepochází od nás. Ale není to tak úplně pravda. Kostely v bojkovském stavebním slohu s prvky lidového baroka se stavěly v Podkarpatské Rusi (dnešní Ukrajina), která dříve náležela Československu. Bojkovský sloh byl pojmenován podle kmene Bojků, žijícím na rozhraní Slovenska, Polska a Podkarpatské Rusi, kteří do centrálních kostelů východního typu vnesli západní prvky.
kostelík sv. Michala zvaný „Karpatský“
Přímo tento kostelík byl postaven v druhé polovině 17.století v obci Velké Loučky u Mukačeva. Občané této vesnice ho v roce 1793 rozebrali a darovali větší a bohatší vesnici Medvědovce. Zde vydržel až do roku 1929, kdy byl opět rozebrán a tentokráte věnován Národnímu muzeu v Praze jako součást sbírek národopisného oddělení.
kostelík sv. Michala zvaný „Karpatský“
Slavnostně byl předán 10. září 1929 v Kinského zahradě za přítomnosti čelních představitelů města Prahy, guvernéra Podkarpatské Rusi dr.Antona Beskida a občanů z Medvedovců oblečených v tradičních lidových krojích.

Žádné komentáře:

Okomentovat