neděle 10. června 2012

Proudy (Čůrající fontána)


Proudy (Čůrající fontána)
Řekne-li se jméno David Černý, mnohým to ještě moc neřekne. Zmíníme-li Růžový tank na Smíchově, Černá miminka lezoucí na Žižkovský vysílač nebo asi nejznámější provokativní dílo Entropa, instalované v době našeho předsednictví EU v bruselské budově Rady EU, napoví to už více.
Miminka z Žižkovského vysílače
Autorem všech těchto výtvorů je právě David Černý, český umělec, tvůrce kontroverzních a provokativních plastik. Podobných věcí má tento umělec na svědomí více. Třeba sochu Viselec, zavěšeného muže za jednu ruku na střeše. Možné k vidění v Husově ulici na Praze 1. 
Viselec v Husově ulici
Žertovnou plastiku Kůň v pasáži paláce Lucerna, představující sv.Václava sedícího na břiše svého mrtvého koně.
sv.Václav sedící na břiše svého mrtvého koně.
Červená auta zavěšená na budově kulturního centra MeetFactory v prostorách železničního depa v Praze na Smíchově nebo Hostinu obrů v Liberci, kdy na autobusové zastávce  v podobě stolu jsou liberecké párky, propíchnutá hlava, půllitr a žejdlík.
Červená auta zavěšená na budově kulturního centra MeetFactory   Červená auta zavěšená na budově kulturního centra MeetFactory
Při cestě z Klárova na Kampu lze narazit na další dílo Davida Černého. Nachází se ve dvoře Hergetovy cihelny v Cihelné ulici, kde je i restaurace a muzeum Franze Kafky.
Proudy (Čůrající fontána)
 Uprostřed dvora je umístěno dílo Proudy nebo též zlidovělý název Čůrající fontána. Jedná se o dvě bronzové postavy mužů o výšce 210cm stojící v jezírku s vodou ve tvaru České republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat