pátek 1. února 2013

Bruselský pavilon


Bruselský pavilon

Ve východní části Letenských sadů se uprostřed zeleně schovává pozoruhodná stavba. Je jím Bruselský pavilon, který v šedesátých letech 20.století proslavil tehdejší Československo.
Bruselský pavilon
Psal se rok 1958 a v belgickém Bruselu se konala světová výstava EXPO 58. Tehdy se jí zúčastnilo i komunistické Československo a doslova všem vyrazilo dech. Její originální pavilon získal hlavní cenu a ještě řadu dalších ocenění. A že to nebylo náhodné vítězství, dokazovaly každodenní dlouhé fronty návštěvníků před vchodem do pavilonu již od ranních hodin.
Bruselský pavilon
Hlavní podíl na úspěchu měl autor vítězné koncepce „Jeden den v Československu“ Jindřich Santar spolu s architekty a navrhovateli pavilonu Františkem Cubrem, Josefem Hrubým a Zdeňkem Pokorným.
Bruselský pavilon
Uvnitř pavilonu si návštěvníci mohli například prohlédnout špičkové výrobky v oddělení „Práce a odpočinek“. Největší ohlas ale mělo představení Laterny magiky od tvůrců Alfréda Radoka, Miloše Formana, Jána Roháče, Vladimíra Svitáčka a scénografa Josefa Svobody. Vše dokonalo kulinářské umění v restauraci, umístěné v samotném srdci pavilonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat